Marka Energy Water to producent uzdatniaczy galwanicznych. Uzdatniacze mogą być przydatne w następujących lokacjach: instalacje grzewcze, instalacje wodne, chłodnice i klimatyzatory, wymienniki ciepła, kotły, kondensatory, myjnie samochodowe, systemy nawadniające, baseny, sauny, rolnictwo.Produkty Energy Water wydłużają żywotność instalacji i podłączonych do niej urządzeń poprzez eliminację osadów z kamienia. Do tego oczyszczają one rury z już istniejących osadów i zabezpieczają przed ich ponownym osadzaniem się oraz korozją. W konsekwencji zostaje zmniejszone zużycie energii elektrycznej i gazu w podgrzewaczach wody. Uzdatniacz tworzy higieniczne zabezpieczenie na ścianach rur, które zapobiega przedostawaniu się bakterii. Ogranicza proces odkładania się żelaza i manganu w instalacji i zabezpiecza wymienniki ciepła.
Sposób działania uzdatniaczy
W trakcie pracy galwanicznego uzdatniacza wody MWD powstaje w nim różnica potencjałów o napięciu 0,7 – 1 Volta. Wtedy anoda tytanowo-cynkowa uwalnia do wody jony cynku.
Pod wpływem hydrodynamiki i zmiany temperatury wody, wodorowęglan wapnia – będący główną przyczyną zanieczyszczeń rurociągów – rozkłada się na tlenek węgla i słabo rozpuszczalny węglan wapnia (kalcyt). Tlenek węgla wiąże się z kationami cynku, tworząc węglan cynku, natomiast z krystalizującego się kalcytu powstaje aragonit, który jest wypłukiwany z systemu wodnego.
Wolne aniony cynku łączą się z już osadzonym w instalacji wapniem, doprowadzając do wypłukania go z systemu wodnego. Po usunięciu osadu z kamienia wodnego, na powierzchni rury tworzy się antykorozyjna warstwa ochronna magnetytu.
Uzdatniacz nie wymaga zewnętrznego zasilania, serwisu ani specjalistycznego montażu.
Oferta uzdatniaczy galwanicznych
Sklep ChemiaInstalacyjna.pl posiada w swej ofercie 9 różnych modeli uzdatniaczy Energy Water: 3 rodzaje uzdatniaczy przemysłowych, zróżnicowanych ze względu na wielkość oraz 6 „domowych” – również w 3 typach wielkości po 2: do zimnej i ciepłej wody.
To jest bardzo dobry sposób na zmniejszenie osadu z kamienia kotłowego.